sâmbătă, 1 martie 2014

Clasica mamaliga cu branza





Oamenii intelepti nu au nevoie de sfaturi, prostii nu le vor urma.
Benjamin Franklin"

Sotia mea ar fi in stare sa manance si prajiturile cu ceapa. La ea am auzit prima data de ciorba de cartofi mancata cu ceapa rosie (urmeaza si reteta pentru ciorba de cartofi), mamaliga cu branza cu ceapa rosie, si inca ma mai surprinde cu cate vreo reteta de-a bunicii care se mananca ... ati ghicit ... cu ceapa rosie. Evident, fiind bucatarul familiei, intra in atributiile mele sa gatesc respectivele retete. Nu ezitati sa incercati lucruri noi in materie de experiente culinare (sunt si exceptii de care o sa va povestesc, dar toate la timpul lor).

Ingrediente:
 - o craticioara in care sa incapa mamaliga pentru cate portii doriti
 - apa din perete (de la robinet)
 - sare, un varf de cutit (e unitate de masura a volumului in bucatarie, nu rupeti varful la un cutit)
 - malai, in functie de capacitatea cratitei si de necesarul de mamaliga
 - unt
 - branza - aici e o problema: eu folosesc cam ce branza gasesc prin frigider/congelator. Avem neamuri in tara Fagarasului care ne dau cas de oaie framantat si pus la congelator (deci costuri - 0), mai cumparam cascaval afumat de la un ... deja popular "sibian" care are magazin prin toate pietele (nu e acelasi, sunt diferiti), dar de data asta am avut in frigider niste mozarella (nu conteaza cate consoane se dubleaza, se pronunta la fel) -  sa moara macaronarii de ciuda ca am facut mamaliga cu mozarella si niste cascaval Dalia.
 - o tigaie
 - o ceapa rosie (optional)

Preparare:
O sa spun si cum se face mamaliga, poate sunt unii care nu stiu, sau altii care vor sa incerce  metoda mea.
In craticioara se pune apa la fiert cu sarea. Cand apa fierbe, adaugati malaiul pana iese un mot deasupra apei, si lasati sa fiarba amestecand cu un tel (nu e prescurtarea de la telefon, ci chestia aia in forma de para facuta din sarma de otel inoxidabil). Nu luati imediat de pe foc, lasati sa fiarba bine; nu vrem malai oparit, mamaliga prin natura ei inseamna malai fiert bine. Cand amestecul de malai cu apa nu mai face bulbuci, pentru mine e semn ca a fiert. Luam mamaliga de pe foc.
In tigaie se pune o lingura de unt si se toarna mamaliga deasupra. Untul se va topi de la caldura mamaligii si va fi uniform distribuit in tigaie. Deasupra mamaligii adaugati branza pe care o aveti la indemana, fie ca e mozarella, cascaval, cas, cas afumat, etc. Nu va zgarciti, ca da gust bun (asta este si motivul pentru care nu dau cantitati de genul: cas - 233.49 g, malai - 147.82 g). Puneti la foc mic si amestecati usor cu o lingura de lemn cu scopul de a nu se arde mamaliga si sa ajunga destula caldura la branza incat sa o topeasca.
Puteti sa aruncati un praf de sare deasupra, in cazul in care branza aleasa, sau sarea pusa in mamaliga nu acopera necesarul anumitor carcotasi care participa la festin.
(Pentru cei care ceapa nu e o optiune ci o obligatie):
Pe o farfurie puneti ceapa taiata solzi, sarati dupa gust, si stropiti cu putin ulei sa mai ia din iuteala.
Serviti cat e calda, reincalzita la microunde sau in cuptorul aragazului nu mai are acelasi gust.
Pofta buna si "Mancati pentru a trai, nu traiti pentru a manca" !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu