marți, 4 martie 2014

"Traditionalul" pui chinezesc cu ananas

Metoda experimentala este singura metoda prin care se poate ajunge la o analiza stiintifica a pasiunilor.
"Oscar Wilde"

Pasiunea pentru bucataria chinezeasca o am de vreo 6 ani, de cand am iesit prima oara cu sotia si cu prietenii la un restaurant din Bucuresti (nu-i dau numele ca nu am primit bani pentru publicitate). De atunci am incercat destul de multe restaurante cu specific chinezesc din capitala si nu numai. Am fost fascinat nu numai de frumusetea mancarii ci si de gustul care mie mi s-a parut extraordinar. 
Recent am inceput sa ma familiarizez cu modul lor de a gati (poate si datorita cadourilor primite de la cei dragi - carti, cutite, wok-uri si alte accesorii necesare unui amator care vrea sa incerce sa gateasca chinezeste). Am petrecut ore intregi urmarind filmulete pe net ca sa invat sa mananc cu betele. Nu va spun ce febra musculara am avut la mana dreapta tot incercand sa deprind notiunile de baza.

Ingrediente pentru 4 portii normale (sau 2 portii de oameni flamanzi):
 - un wok - Stiti ce se spune despre borsul de peste ? Ca nu iese bun decat daca il faci cu apa din Dunare ? E minciuna ! Dar ca sa gatesti  chinezeste, clar, ai nevoie de un wok ! N-ai wok, n-ai noroc !
 - un satar(cleaver pe limba urmasilor lui Obama, cutitul bucatarului chinez pe limba vanzatorilor de articole de bucatarie) - este optional, dar este al naibii de comod sa ciopartesti cam tot ce-ti cade in mana. Stiti ca se spune ca atunci cand ai in mana un ciocan, toate obiectele din jur iti par cuie. Asa este si cu satarul, asa ca, aveti grija ce e prin preajma voastra.
 - aprox. 1/2 kg pui dezosat (pulpa sau piept, in functie de pretentii, gusturi si obsesii de carne slaba)
 - 1 ceapa alba
 - 3 fire de ceapa verde
 - 1 ardei gras verde
 -1 ardei gras rosu sau capia
 - un morcov
 - cam un sfert de telina (daca e prea mare telina, incercati sa selectati o cantitate de telina, egala cu morcovul; faceti asta ochiometric, nu cantariti la gramaj ca va pierdeti vremea). Intotdeauna am considerat ca un bucatar bun alege ingredientele necesare prepararii mancarii dupa gust, nu dupa gramaj.
 - 3-4 catei de usturoi
 - 1/2 conserva de compot de ananas cu tot cu zeama
 - 1 conserva ciuperci feliate (optional)
  - sos de soia (soy sauce); sunt de 2 tipuri: unul light si unul dark. Eu folosesc ambele tipuri
 - sos de stridii (oyster sauce)
 - vin
 - ulei, sare, piper, amidon alimentar
- eu mai pun bambus din conserva, dar am ramas fara asa ceva, pana la urmatoarea vizita in Dragonul Rosu, de unde ma aprovizionez cu sosurile mai sus mentionate, conserva de bambus si taieteii de orez pentru o alta reteta ce va urma cat de curand.
Toate legumele colorate (ceapa verde, ardeiul gras, morcovul) contribuie la aspectul placut al mancarii preparate. Combinatia de sarat si dulce, va oferi un gust ciudat de placut mancarii.

Preparare:  
Puiul se taie in fasii mici (nu va spun dimensiunea sa nu stati cu ruleta in bucatarie) si se pune cam 40 de minute la macerat intr-un vas cu niste ulei, niste vin, sos de soia, sare, piper.
Legumele se taie marunt: ceapa se taie solzi, morcovul si telina se taie ori in forma de taietei ori solzi foarte subtiri, usturoiul se taie marunt, ceapa verde cu frunze cu tot, se taie in bucati cam de 1 cm.
In wok se pun 3 linguri de ulei la incins si se pune puiul sa se caleasca aproximativ 2-3 minute. Se amesteca incontinuu cu o lingura de lemn. Puiul se scoate intr-o farfurie, pentru a se adauga ulterior legumelor.
Se pun 5 linguri de ulei la incins si se adauga usturoiul cand uleiul s-a incins. Cand usturoiul incepe sa-si schimbe culoarea, se adauga morcovul si telina si se amesteca incontinuu aprox. 1 minut. Se adauga ceapa alba si ceapa verde si se mai amesteca 1 minut. 


La sfarsit se adauga legumele suculente, adica ardeii, ciupercile si ananasul. Se amesteca 1 minut, dupa care incepem sa adaugam 2 lingurite de sos de soia dark, 2-3 linguri de sos de soia light, si 50 ml suc de ananas din conserva. Daca se doreste o mancare picanta, se pot adauga ardei iuti taiati rondele. Se amesteca 1-2 minute, adaugand sare si piper dupa gust.
Se pune o lingura de amidon alimentar pentru a inchega putin sosul. 




Pofta buna si "Mancati pentru a trai, nu traiti pentru a manca" !

Un comentariu:

  1. Pozele sunt bestiale.
    Nu cred ca trebuie sa mai spunem ceva de gust deoarece pe acesta il cunoastem si balosim de la o vizita la alta numai la gand.

    RăspundețiȘtergere