vineri, 7 martie 2014

"Traditionala" mancare chinezeasca

Trebuie sa ai o memorie buna ca sa poti sa onorezi promisiunile pe care le faci.
Friedrich Wilhelm Nietzsche"

Anturajul in care ma invart apreciaza mancarea de origine asiatica (chinezeasca in principal). Adevarul este ca daca ai calcat printr-un restaurant cu specific chinezesc, ramai fascinat de stilul de preparare al mancarurilor. Asta daca stii care e diferenta dintre gourmand si gourmet ! Altfel, mergi la restaurante sau cantine gen all you can eat si te indopi ca romanii care se cred crema, cu hot-dog-urile de 1 RON, de la Ikea. Si mai poti face si scandal ca ai platit pe mancare si e cam putina. Sa faci dovada ca esti meltean notoriu.
Stilul chinezesc, dupa mine, se caracterizeaza prin faptul ca poti combina o gramada de legume, cu o restransa varietate de carnuri, si sa obtii mancaruri diferite. Adevarul este ca daca faci pui cu legume si la urmatoarea transa pui bambus, poti declara mancarea pui cu legume si cu bambus. Este mancare complet diferita.
Am auzit o poanta ... sau de fapt era o istorisire adevarata spusa ca si gluma ... La scoala copiii erau intrebati despre meseriile parintilor: Bula ! ce face tatal tau ? Raspuns: Ce zice mama !
Pentru inceput, o sa va prezint o reteta de taietei cu legume, chow mein pe numele de botez.

Ingrediente (aproape identice cu cele de la pui cu ananas) - poza e facuta in aceeasi seara:
 - niste taietei de orez -  cumparati din Dragonul Rosu la pret de 6 lei/kg, nu la 9 lei/200grame
 - 1 ceapa alba
 - 3 fire de ceapa verde
 - 1 ardei gras verde
 -1 ardei gras rosu sau capia
 - un morcov
 - un sfert de telina
 - 3-4 catei de usturoi
 - 1 conserva ciuperci feliate
 - sos de soia
 - ulei, sare, piper, zahar

 Preparare:
 Taieteii de orez se fierb in apa cu vegeta. Dupa ce s-au fiert, se strecoara si spala in apa rece. Se pot fierbe si in apa cu sare, nu se intampla nimic.
Se pun 5 linguri de ulei la incins si se adauga usturoiul cand uleiul s-a incins. Cand usturoiul incepe sa-si schimbe culoarea, se adauga morcovul si telina si se amesteca incontinuu aprox. 1 minut. Se adauga ceapa alba si ceapa verde si se mai amesteca 1 minut. Se adauga legumele suculente, adica ardeii si ciupercile. Se amesteca 1 minut, dupa care adaugam 2 lingurite de sos de soia dark, 2-3 linguri de sos de soia light. Se amesteca 1-2 minute, adaugand sare, piper si zahar dupa gust.  


Se adauga taieteii si se amesteca 1 minut. Daca din prima poza eliminati castronul cu carne de pui si conserva de ananas, adaugati taieteii fierti, obtineti asa ceva: 


Pofta buna si "Mancati pentru a trai, nu traiti pentru a manca" !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu