joi, 13 martie 2014

Reteta "traditionala" transmisa din mosi stramosi !

Istoria e o minciuna pe care nimeni nu o contesta.
Napoleon Bonaparte"

La cat de mult apreciem mancarea chinezeasca, am o teorie noua: un batalion sau regiment de-al lui Decebal a fugit in orient, si a populat niste regiuni unde acum e China. Si, de fapt, din cauza orezului care crestea in abundenta, s-au constipat si li s-au facut ochii oblici. 
Sau fiti atenti aici: dacii nostri erau mancatori de caini si pisici si melci si serpi si alte vietati. Si s-au apucat sa urmareasca vreun caine. Au trecut de rusi care erau prea ametiti de votca sa prinda animalul speriat, care fugea spre est da mama focului. Si l-au prins pe undeva prin preajma deltei fluviului Yang Tze. Si au gasit si orez, si l-au mancat cu orez. Si nu au mai stiut sa se intoarca. EEEEEEE ? Deci chinezii sunt niste daci rataciti ! Si de fapt noi stiam sa gatim mancare ce azi se numeste chinezeasca. Altfel nu-mi explic de ce ne place si apreciem asa de mult mancarea asta, care tocmai am demonstrat ca, de fapt, este dacica exportata in China, nu chinezeasca importata in Romania.
Apropos de acest aspect, sincer, as vrea sa vad moaca bucatarului dintr-un restaurant chinezesc, cand un dac meltean taran roman scoate in restaurant o franzela din traista, sau, si mai bine ! Un botz de mamaliga ! Sa mananca si gura lui un porc cu mamaliga si cu alune; sau un pui cu ananas si cu mamaliga (nevasta-mea ar spune ca lipseste ceapa rosie la aceasta mancare traditionala). 

E vorba de pui cu legume, dar de data asta si cu bambus.

Ingrediente:


 - aprox. 1/2 kg pui - piept, pulpe, e vorba de carne de pui; nu pipote, inimi, tartite - alea sunt organe (de pui) 
 - un morcov
 - jumatate de telina (daca e prea mare telina, nu o folositi pe toata; mai pastrati si pentru alte ocazii)
 - o ceapa medie alba
 - 2-3 cepe verzi cu tot cu cozi
 - muguri de bambus; da ! am ajuns si mi-am cumparat conserva de muguri de bambus. Un mugur de bambus are dimensiunea unei nuci de cocos, folositi cam un sfert, e de ajuns
 - 4-5 catei de usturoi
 - cuiperci de lemn, doar pentru ca imi plac la nebunie; se pot inlocui cu jumatate de ardei gras rosu + jumatate de ardei gras verde; sau se pot elimina complet; regula este ... ca nu e nicio regula !
 - ulei, sos de soia light, dark, sos de stridii, vin de orez



 - amidon, sare, zahar si un condiment "10 arome" luat tot de la urmasii lui Decebal crescuti in delta fluviului Mekong si care vand la marginea Bucurestiului


Preparare:
Se incepe cum v-ati obisnuit, cu carnea de pui, care se lasa la macerat vreo juma' de ora intr-un bait cu sos de soia dark, light, sare, piper, putin zahar si vin de orez. 
Ciupercile de lemn se pun la hidratat in jumatate de litru de apa incalzit si 2 linguri de sos de soia. 


In 2 linguri de ulei se prajeste carnea de pui la foc mare; se prajeste foarte repede, in 3-4 minute.



Carnea se scoate si se pune usturoiul la incins.


Cand incepe sa-si schimbe culoarea, adaugam morcovul taiat rondele si telina taiata felii subtiri; acestea sunt legume tari, si se pun primele in ulei.


Dupa 2-3 minute am adaugat ceapa alba taiata solzi si ceapa verde taiata marunt.



Dupa alte 2-3 minute, am adaugat bambusul taiat la fel ca telina, si, daca alegeti sa faceti cu ciuperci, tot acum e momentul sa le adaugati; 




 Acum va mai divulg un secret: aproape in permanenta am in frigider o sticla cu supa; de pui sau de vita. Cand fierb pui pentru ciorbe/supe sau vita pentru ciorba de vacuta, scot niste zeama si o pastrez in frigider. Cu acea supa mai sting legumele din wok. Aceasta supa impreuna cu sosul de soia dark+light schimba gustul mancarii. Daca nu am supa autentica, intr-un ibric fierb niste vegeta sau cub Knorr; iese o supa la fel de utila pentru mancarea dacica.



Acum e momentul sa adaugam carnea. Se amesteca vreo 2 minute sa se amestece aromele de carne si legume.



E momentul sa adaugam cele 2 linguri de amidon, pentru a inchega putin sosul format din supa de pui/vita, sosurile de soia, zeama lasata de bambus si ciuperci.


 La final, daca totul a decurs normal, o sa obtineti asa ceva:


 Pofta buna si "Mancati pentru a trai, nu traiti pentru a manca" !

Un comentariu:

  1. Pe asta am ratat-o pana acum. Preludiul iti face pofta maxima.
    Iar aici ma refeream la preludiul articolului...

    RăspundețiȘtergere