marți, 21 octombrie 2014

Ne-am intors !

Alcoolul este anestezicul pe care ni-l administram pentru a suporta interventia chirurgicala a vietii.
George Bernard Shaw"

Revenirea

Dupa o lunga pauza si o groaza de intrebari "Ai mai postat ceva?", m-am mobilizat. O sa folosesc vorba aceea care o folosim mereu cand vrem sa ne justificam delasarea: "Mai bine mai tarziu, decat niciodata!". A fost o vara lunga, in care unii si-au dat arama pe fata, altii au aruncat cu noroi, altii pur si simplu au disparut, si din gandul si din viata noastra.
In tot acest timp, eu am inceput sa inteleg (zic eu), cum decurge treaba cu toate dietele in conceptia rocket scientist-ului (de acum o sa-i zicem RS). Orice dieta dureaza din momentul in care aflam despre ea si citim pe internet, pana cand aflam despre alta dieta. Am avut Atkins (sa-l ia dreaq'); am avut dieta "fara alb", adica nu mancam nimic alb, gen lactate (mie imi venea sa-mi ascund monitorul care e negru, sa nu mi-l manance); dupa aia a citit ca nu avem nu stiu ce enzima care proceseaza lactoza. Ca si justificare, daca am vazut leu care mananca lapte, pentru ca si leul e carnivor. Da mami, am vazut un leu, care a oprit o antilopa si a intrebat-o: gagico, ma lasi sa sug niste lapte sau dai o pulpa la mestecat ? Eu inca nu am vazut un leu cu atata rabdare incat sa astepte sa mulga o antilopa. Dupa care a aparut alt ciudat, Dukan. Cica asta a fost exclus din colegiul medicilor, dar a zis ca daca mananci dimineata tarate de ovaz sa te caci, slabesti. O alta metoda, cica este varcolacul: adica in ziua de dupa luna plina sa bei numai lichide. Eu am crezut ca e mai eficient sa mananci alimente solide numai in ziua de dupa luna plina. O alta teorie a mea a fost ca se ia un varcolac, se beleste de pene/piele/solzi, si se gateste cu fasole ... sau cu cartofi natur. 
Acum, avem germenii. Am inceput sa facem germeni de grau si de fasole, care, cica, au tot felul de vitamine. 
Asta pana citim alte mizerii despre alte diete (Dumnezeu sa ne ajute !)



In plus, avem mosie mare in balcon, cu plante aromatice si rasaduri. (Asta a fost damblaua mea). Cine mai are gradina in apartament? EEE ?


Azi avem varza calita.

Ingrediente:
 - 2 linguri de ulei
- o ceapa alba
- carnat afumat/kaizer (daca se doreste; daca nu, va iesi o varza calita de post)
- 1 ardei gras rosu si 1 ardei gras verde
- 2 morcovi (optional)
- 2 rosii medii
- o varza medie
- sare, piper, cimbru, sare de lamaie/otet/zeama de lamaie, boia (paprika), pasta de tomate


Preparare:
Varza se taie fideluta si se pune la "inmuiat" cu o solutie pe care eu o prepar din 250 ml de apa, o lingurita de sare, niste acreala (o lingurita de otet sau un varf de lingurita de sare de lamaie sau o lingurita de zeama de lamaie), si un sfert de lingurita de zahar. Se lasa cam jumatate de ora sa isi traga varza tot ce-i trebuie din solutie. 
Se pune la calit ceapa in ulei.



Se lasa pana devine sticloasa, si, cum cred ca deja v-ati obisnuit, se pune boia.



Daca ati optat pentru morcovi, este un moment bun sa-i adaugati, taiati felii subtiri (cred ca taranesc e termenul - paysanne ). Tot acum se adauga si carnatul taiat in rondele (sau taraneste) sa se caleasca.
Dupa 2-3 minute se adauga ardeiul gras taiat julien. Sau altcumva. Habar nu aveam in cate moduri se pot taia legumele. Ar trebui sa se organizeze doctorate pe aceasta tema.


Dupa vreun minut, se adauga rosiile taiate cubulete.


Dupa 2-3 minute, se adauga varza. In cratita mea nu incape o varza intreaga, asa ca pun cam jumatate, las vreo 10 minute sa fiarba sub capac, dupa care adaug si cealalta jumatate. Varza scade mult. 




Dupa vreo jumatate de ora la foc mic, in care am amestecat cam la 5 minute (asigurati-va ca varza e fiarta, ca nu stiu ce inseamna pe foc mic in alte bucatarii), am potrivit de sare, am pus 2 linguri de pasta de tomate, piper si cimbru. Unii prefera marar. Si mararul si cimbrul sunt 2 plante aromatice care sunt "cerute" de varza.




Dupa ce mai da intr-un clocot, varza e buna de servit cu mamaliguta, cu ardei iute, sau, fiecare cu ce e obisnuit (nu m-as mira ca RS sa-mi ceara ceapa rosie, ca, deh! e sportul nostru national!).

Legenda:
RS (rocket scientist) = nevasta 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu